Ringgroningen.nl


Aansluiting Bedumerweg

Tegelijk met de bouw van de nieuwe brug pakken we ook de kruising met de Bedumerweg aan. Dit doen we om de kosten en de periode van overlast voor de omgeving te beperken. De nieuwe kruising wordt ongelijkvloers over drie niveaus.Op het derde en hoogste niveau wordt de viaduct van de ringweg aangelegd. Hier bevindt zich met name autoverkeer dat op doorreis is naar andere delen van de provincie. Het viaduct wordt ondersteund door kolommen in de vorm van een waaier.

Het middelste niveau bestaat grotendeels uit de nieuwe rotonde aan het einde van de Bedumerweg. Via deze rotonde wordt het mogelijk om zonder verkeerslichten vanaf de Bedumerweg en industrieterrein "De Hoogte" de ringweg te bereiken. De ruimte rondom de rotonde wordt ingericht met glooiingen en plooien. Grote gele vlakten met groene kraters.

Fietsverkeer wordt afgehandeld op het eerste en tevens laagste niveau. De bestaande fietstunnels worden vervangen door nieuwe tunnels. Deze tunnels krijgen een lichte en open uitstraling. De tunnel richting het universiteitscomplex wordt een lange fietsgeul met af en toe een dak erboven. De tunnel richting de stadswijk Selwerd is langer. Om ook hier voldoende licht toe te kunnen laten is een gat in het dak bedacht.

Beide fietstunnels komen samen op het Soendaplein. Dit plein wordt opnieuw ingericht en moet straks een trefpunt voor bewoners van de West-Indische buurt worden.